fredag 15. mai 2015

SYKEHUSSKANDALEN

Dette var overskriften som ble benyttet på min debattartikkel i Akers Avis Groruddalen fredag 8. mai. Det er en lang artikkel, og den ble forkortet noe på grunn av plasshensyn iflg. redaksjonen.
Men nederst vil du nå kunne lese det som ble fjernet.

Det mange anser som den største saken for Groruddalens innbyggere, er nedleggelsen av Aker Sykehus. Hvem kan klandres for det?

Hvis du leser boken Feil Medisin Historien om Norges største sykehusskandale, så vil du bli sjokkert.
Boken er skrevet av Are Saastad. Han er utdannet hjelpepleier i psykiatrien og var i flere år ansatt ved Gausta sykehus i Oslo. Han har lang erfaring som tillitsvalgt, blant annet som leder av Gaustad klubben og av Fagforbundet Aker universitetssykehus, for å nevne noe. Med andre ord – en fagforeningsmann som er så modig at han våger å gå ut med denne massive kritikken av Jens Stoltenberg og Ap.
I bokens forord kan vi lese følgende:

«Boken ´Feil Medisin` tar for seg helseskandalen i hovedstadsområdet. Tre store sykehus i Oslo er slått sammen til én mislykket kjempe, og et stort sykehus i Akershus har fått langt flere pasienter enn det kan håndtere.  Skandalen er en direkte følge av utviklingen i løpet av de elleve årene med sykehusreformen som Jens Stoltenbergs første regjering innførte i 2001.»

Når Jan Bøhler står i spissen for å gjenåpne Aker sykehus, husker folk da at det var hans egen regjering som fikk sykehusreformen gjennom? Det blir ikke nevnt! Når NRK og andre medier snakker om nedleggelse av lokale sykehus, høres det ut som om det er den sittende regjeringen som står bak den store sykehusreformen. Det er det ikke! Jeg blir kvalm av at Ap og mediene tilbakeholder informasjon.  Aps feil og mangler blir det ofte lagt lokk på, mens alt fokuseres på feil og mangler den sittende regjering skal ha ansvar for. Mange av disse tingene er også arvet fra de rødgrønne.
Ap lover stadig nye ting både til Groruddalen og resten av landet.
Hva med eldreomsorgen som skulle skinne? Det lovet Stoltenberg. Og hva med at alle svømme-basseng skulle fylles med vann? Det lovet han også. Men å holde løftene – det er en annen ting.

Nå er det Jonas og ikke Jens som lover og lover. Akers Avis Groruddalen presenterte løftene fra deres landsmøte den 22. april, her er noen av dem:
-          Ap lover at staten skal betale minst 70 prosent av regningen for bygging av Ahusbane, sentrumstunell, tverrgående t-bane-trasse og Fornebubane.
-          For å bedre dekningen av idrettshaller i Oslo, går Ap inn for å bruke mer tippemidler og offentlige midler.
-          Ap vil innføre gratis aktivitetsskole i de områdene som i dag får gratis halvdagsplass i barnehagen.
-          Ap vil at gratis halvdagsplass i barnehagen også skal gjelde for tre-åringer. I dag er tilbudet forbeholdt fire- og femåringer.
-          Partiet vil forlenge Groruddals-satsingen.

Flotte forslag, men forteller de hvor de skal ta penger fra til alt dette og mye mer? Her er det snakk om mange milliarder. Når man spør dem, vil de igjen snakke om å heve skattene, og de vil innføre boligskatt. At mennesker med god inntekt kanskje ikke får problemer med en boligskatt, er så, men hva med dem som har dårlig råd, og de unge som skal kjøpe sin første bolig?

Tove Steinbo,
Forfatter og foredragsholder.

Her kommer resten av artikkelen:

I en helsides annonse i denne avisen i september 2009, presenterte Aps Jan Bøhler en mengde satsningsområder for Groruddalen. Her er noen av dem, så kan dere selv bedømme hvilke løfter som er innfridd:
Full sykehjemsdekning – En ny grein av T-banen – et badeland i Groruddalen – E6-lokket må planlegges og prosjekteres - flere flerbrukshaller, kunstgressbaner og ballbinger – nye lokalmedisinske sentra og mye mer.

Når man spør Jan Bøhler om hvorfor de ikke fikk gjort noe av dette i sine mange år i regjering, svarer han: «Det viktigste er å se fremover – ikke bakover». Da spør jeg – hvorfor det? Og jeg svarer – fordi hvis vi ser oss tilbake vil vi oppdage alt det Ap ikke fikk gjort, enda de hadde en flertallsregjering! Et eksempel: Fasiten for den rødgrønne regjeringen ble 567 ekstra alders- og sykehjemsplasser i hele Norge på åtte år! VG skrev i november 2010 «Ap skryter av økte overføringer til kommunene. Men nå viser det seg at en stor del av pengene har gått til administrasjon i kommunene, ikke tjenester.

Mange unge mennesker tror på dette. De gjør som Bøhler sier, ser seg ikke tilbake. Men vi med noen år på baken lar oss ikke lure – eller? Jo, mange tror fremdeles på politikernes løfter. Jeg sier som hu Ingeborg i Prøysens sang, der alle trodde på en person - «…aille så nær som a Ingeborg, for hu hadde hørt det før!»

Tove Steinbo,
Forfatter og foredragsholder.



                

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar