onsdag 23. mars 2011

Debattinnlegg på trykk i Aftenposten 17. mars 2011.

Hvem hjelper de eldre?

Eldre blir underernært og innelåst på kommunale sykehjem over hele landet!
Kanskje er det på tide å se på menneskers rettigheter fra mer enn en side!

Det er utrolig at LO, Ap og NRK har gjort Adecco saken til en valgkampsak! De bruker all sin tid på å hjelpe dem som har arbeidet for Adecco, men knapt nevnt de eldre med et ord! Hvem hjelper dem?
Klart det er viktig at de ansatte får sine rettigheter både når det gjelder lønn, pensjon og hviletid.

Men det er flere sider ved denne saken.  Vi så på debatten i NRK at det var ansatte som selv ønsket lengre vakter.  Men da er vi inne på regler og systemer som Ap og SV elsker. Fleksibilitet har de ikke sansen for.  “Ammerudlunden sykehjem er glade for at kommunen overtar driften, og advarer mot å konkurranseutsette på nytt”, skrev Aftenposten 3. mars. Har de eldre selv blitt spurt om de tror de får det bedre nå? Så vidt jeg husker ble dette sykehjemmet kåret til et av de absolutt beste? Kanskje får de det nå like ille som mange eldre på kommunale sykehjem rundt i Norge?

Helsetilsynets rapport kom denne uken! Den avdekket alvorlige lovbrudd ved eldreinstitusjoner over hele landet. Bortsett fra tre av de sykehjemmene som ble kontrollert, er alle eiet og drevet av kommunene selv! Lønn og pensjon for de ansatte er kanskje i orden? Ikke vet jeg, men kommunene respekterer ikke menneskerettigheter når det gjelder de eldre! Men de svakeste stemmer ikke, så hvilken rolle spiller det da hvordan de blir behandlet?! Direktør Lars Hanssen i Helsetilsynet sa da også, at mange eldre mister sin rettssikkerhet når de får plass på sykehjem. Hele 243 virksomheter ble undersøkt, og det ble funnet avvik i 2/3 av dem.
Det blir ikke fulgt med på om de eldre får i seg nok mat og om den er næringsrik. Mange blir feilmedisinert og innelåst på rommet i strid med lovverket.

Ap, SV, Rødt og fagorganisasjonene burde skamme seg for å bruke en slik sak i valgkampen,   for å sikre stemmer og nye fagforeningsmedlemmer!

Tove Steinbo
Forfatter, kurs- og foredragsholder,
Oslo.


I etterkant har jeg fått tilbakemeldinger både på telefon, mobil, SMS og e-post.
Alle er enige i det jeg skriver. En av dem - en dame på 80 år, er selv beboer på
Ammerudlunden.
Tove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar